listen to cd tvrdohlavá
concerts 2024

Helena Vondráčková | Oficiální internetové stránky

Diamantová kolekce Heleny Vondráčkové

June 5, 2017

náhled

DIAMANTOVÁ KOLEKCE Heleny Vondráčkové je dosud nejrozsáhlejším výběrem písní interpretky, jejíž nezaměnitelný hlas provází v této zemi několik generací. Soubor 5CD vydává Supraphon u příležitosti jejího životního jubilea a tímto mapuje její dlouhou a neobyčejnou kariéru.

Každé z 5 CD představuje Helenu Vondráčkovou v jiné hudební poloze. Počátky její kariéry s písničkami z let šedesátých připomene první disk. Na druhém disku najdete nejslavnější duety s partnery pěveckými i hereckými. Třetí disk vzdává poctu fenomenálnímu textaři Zdeňku Borovcovi, který pro Helenu napsal přes 160 písňových textů. Na čtvrtém disku se Helena představuje jako interpretka muzikálových a filmových melodií. A pátý disk obsahuje výběr písní z celé její umělecké dráhy.

Na Diamantové kolekci najdete nejen Heleniny srdcovky, ale také 9 dosud nevydaných písniček. Z toho 6 Helena nazpívala teprve nedávno speciálně pro tuto kolekci.

Diamantová kolekce vychází v pátek 16. června 2017. Už nyní si ji můžete předobjednat například na Supraphonline.cz.

Pro nedočkavce je tu tématické pozadí na monitor, aby vám zkrátilo čekání na 5CD :-)

Jak vznikala Diamantová kolekce a podle čeho Helena vybírala písničky?

Les Miserables odstartovali vaši velkou muzikálovou éru!

Ano. Postupně jsem dostávala spoustu dalších nabídek. Dostala jsem šanci v těchto muzikálech: Hello, Dolly v Bratislavě, Mona Lisa, Baron Prášil, Kočky, Mama Mia! a v dalších… Na mém novém pěticédéčkovém výběru poprvé vychází i píseň Memory z muzikálu Kočky s českým textem Michaela Prostějovského. Na zmíněném Broadway albu z 90. let mi ji otextoval Eduard Krečmar. Nově mě čeká účinkování v muzikálu Michala Davida a Lou Fanánka Hagena Muž s železnou maskou, který bude uveden na podzim tohoto roku v Divadle Broadway. Na tomto albu vychází poprvé moje verze slavné písně As if We Never Said Goodbye z muzikálu Sunset Boulevard autora Andrew Lloyd Webbera s krásným českým textem Michaela Prostějovského „Jednou za život“.

A jsou tu i tři nové muzikálové písničky s textem Zdeňka Borovce. Ten pro vás asi hodně znamenal, je to tak?

Jde o texty k písničkám, které jsme připravovali na desku s filmovými melodiemi, které jsem natočila v angličtině. Měli jsme plán i na české verze, ale to nakonec nevyšlo. Ty texty jsou ale nádherné a rozhodně si zasloužily žít v písničkách. Proto jsem je nahrála.
Zdeněk patřil k mým stěžejním autorům. Spolupracovala jsem s mnoha dalšími textaři. Nikdo pro mě ale neotextoval tolik písní jako on. Bylo to přes sto padesát textů. První jeho text, který jsem zpívala, byla písnička Přejdi Jordán. Zdeněk také skvěle zpracoval i zmíněný muzikál Les Misérables. A právě díky němu jsem v tomhle muzikálu dostala roli Fantine. Nebyli jsme jen kolegové, ale také přátelé. S ním a s jeho ženou jsme se často vídávali. Byl to jeden z největších textařů české populární hudby. Ke Zdeňkovým nedožitým 85. narozeninám jsem ve svém výběru věnovala celé jedno CD složené z písní s jeho texty. Je to hold této textařské legendě.

Disk s duety v rámci vašeho kompletu se jmenuje To se nikdo nedoví. Dá se říct, na kterého kolegu v duetu vzpomínáte nejraději?

To se vůbec nedá říct! S každým kolegou byla ta spolupráce příjemná a určitým způsobem i zábavná a vtipná. Krásné písničky jsem nazpívala s Waldou Matuškou, třeba Ty můj kvítku medový. Nebo s Karlem Gottem. Náš první duet se, pokud si dobře pamatuji, jmenoval S láskou. Nezapomenutelná byla také spolupráce s Richardem Müllerem, Peterem a Mirem Dvorskými. Dueta jsem nazpívala i s dalšími zpěváky, například s Michalem Davidem, Martinem Maxou nebo s Petrem Mukem, Davidem Deylem a s mnoha dalšími. Moje duetové pilíře jsou ale čtyři: Golden Kids, Walda Matuška, Karel Gott a Jirka Korn.

Disk nazvaný Dlouhá noc mapuje vaši kariéru až do současnosti…

Na tomto CD můžete kromě tanečních písní slyšet i klidnější věci, písničky šansonového charakteru, třeba z mého zatím posledního alba Dávno vím svý. Vybrala jsem písně, které sama považuji za nejlepší. Myslím, že každý posluchač si zde může najít podle svého příběhu nebo třeba nálady ten svůj song. Je to zvukově, melodicky, textově i výrazově velmi pestrá deska.

Celý rozhovor si bude moci přečíst již brzy ve výpravném bookletu, který doplňuje 5CD a v němž najdete také krásné fotografie Heleny z různých vystoupení a se všemi kolegy, kteří na 5CD s Helenou zpívají.

source: www.supraphonline.cz/album/310860-diamantova-kolekce

Other videos are on YouTube.

Diamantová kolekce

objednávejte na

Related links: